fredag 30 juli 2010

Betala, sitt tyst och gör som vi säger

Läste just ett, för mig upprörande, blogginlägg på SCF bloggen. SCF har varit duktiga och översatt en antidopingutbildning som kommer från UCI. Och för att dom varit så duktiga så ska de tvinga alla juniorer och uppåt att genomgå den, annars får man "troligtvis" inte tävlingslicens.

Ett klart bevis på rätt tänkt, men inte ända fram. Utbildningen i sig är ett jätte bra och viktigt steg i rätt riktning. MEN att tvinga cyklister att genomgå den för att tävla känns mer som en diktatur.
- Var god att betala en licens för att kunna cykla, sitt tyst och gör även en utbildning annars får du inte tävla.
Det klingar illa i mina demokratisk öron. Läs mer om SCF´s senaste "snedsteg" här: http://svenskacykelforbundet.blogspot.com/2010/07/true-champion-or-cheat.html

Själv får jag ändå inte tävla för att någon inte noterade att jag avanmälde mig till MTBSM och således fick jag 500 kr i böter och startförbud tills pengarna är betalda. Även det en fjantig regel. Först ska du betala anmälningsavgift och sedan får du böter om du inte dyker upp. Borde det inte räcka med att man inte får tillbaka anmälningsavgiften?

Ibland känns det som att SCF mest hindrar folk att tävla på cykel... Kanske är det inte så konstigt att det blir färre och färre som väljer att tävla...

8 kommentarer:

 1. Bra skrivet Oskar
  SCF har inte tänkt igenom detta.

  SvaraRadera
 2. Håller med dig förutom om SM. Skulle bli rätt misslyckat om det är många anmälda som inte kommer till start och ingen liten plutttävling precis. Att man inte får tävla innan man betalat är väl mest för att de ska få in pengarna.

  SvaraRadera
 3. JA, jag har ju sagt det här länge. De jobbar inte för att öka upp mängden cyklister. Jag vill inte ha en regel-lös sport men det har nu passerat gränsen. Sen är det ju kul när duktiga orienterare och skidåkare vill testa sin form mot oss cyklister. Men då måste de vara rätt klubbanslutna och ha årslicens förstås annars förpassas dem till motionsklass.
  Det där med startförbud är ju lite för att man inte skall anmäla sig till en massa tävlingar i förväg och sen inte dyka upp men i detta fall kanjag hålla med och säga tt den dyra anmälningsavgiften till SM är straff nog.
  Vart går alla bötespengar??

  SvaraRadera
 4. Ja SM bötern är jag väl medveten om då jag tävlat i 10år... Men avanmäler man sig tycker jag att man inte borde få böter... Det är en annan sak om man är anmäld och inte dyker upp utan någon förvarning alls...

  Dock tycker jag att 500kr i böter är ändå ett väl saftigt straff, för som jag förstår det så anmäler man sig till SM är man helt tvungen att starta om man inte är sjuk och har läkarintyg. Det var nog svårt för mig att slippa undan när jag hade hjärnskakning vid SM i Norberg. Hur är det med de som helt plötsligt inte har råd att åka (säger inte att det är jag), eller får familjeproblem eller liknande? Då är det bara att hosta upp 500kr.

  Man kan också tolka det som att en 250kr anmälan till SM är lika med ett tvång att dyka upp och starta även om man bryter 1m efter startlinjen. Tvång och idrott är något som inte hör ihop i min värld. Personligen tror jag att cykel skulle vara mycket större i Sverige om det inte fanns så mycket tvång. Se på de absurda skyddsreglerna i DH som finns tex... Och det finns många fler exempel, det vet ni.

  SvaraRadera
 5. Jag håller helt klart med dig, varför göra det så mycket krångligare och dyrare att bli cyklist än det redan är.
  Svenska cykelsporten går ju redan mer eller mindre på knäna, förutom långloppen då möjligtvis.
  Sen funderar jag också på vad SCF egentligen gör, finns det någon där som jobbar FÖR cykelsporten?

  SvaraRadera
 6. Ju mer jag hör om reglerna inom cykel desto mer övertygade blir jag att målet är att tävlingscykling ska bli som gång. Det ska inte handla om att ta sig fortast fram utan det ska se 'fint' ut. Varför man vill göra det krångligt att tävla kan jag inte begripa emellertid. /Jonas

  SvaraRadera
 7. Svar till Ola. Alla bötespengar går till Anti-dopingarbete. Iaf var det så på min tid som kommissarie.
  Trist att du inte kunde köra. Men hejhej! Här har ju SCF faktikst ett koncept! Det blir dyrare att INTE cykla tävlingar! Alltså kan man tjäna pengar på att tävla mer! Så måste ju tanken ha varit. Eller..?

  SvaraRadera
 8. Jonas: Det är en gammal sanning du kommit på, hörde detta av en förbundskapten för inte allt så länge sedan "Du vet väl att cykel är en bedömningssport?" Ligger helt klart något i det. Inte mig emot ;)

  Joachim: Ok sånt arbete som vi ska bli tvungna att sätta oss i skolbänken och lära oss om för att ens tävla i framtiden ;)
  Var bara tvungen att skämta om det, men det är mycket bra att pengarna hamnar där.
  Och din idé om att man ska tävla mer för att tjäna pengar, ja det är ju en bra tanke. Men jag är rädd för att det är en tanke som blev lite fel den med ;)

  OK alla, jag ÄR en Positiv person och hoppas mest på att cykel i Sverige ska bli större. Bara så ni inte missförstår mig

  SvaraRadera