måndag 27 juni 2011

Att bygga ihop en cykel / En Niner Jet 9 blir till. Del 2 att montera däck med/utan slang (UST/Slanglöst)

Åter till min mekaniker-serie. Några av er som läser här vet mycket väl hur man sätter ihop en cykel på bästa sätt. Men vissa av er är rena nybörjare. Så denna serie är för er som undrar lite basic vad man behöver och hur man gör för att montera ihop en cykel från scratch. Läs del 1 här.

Nu till del 2 där vi ska ägna oss åt det som ibland kan vara ett rent helvete. Att få på ett däck och fylla upp luft i det.
Gör ni det rätt och riktigt som jag gör det nedan så är det enda ni behöver en fotpump (även kallad golvpump) och rätt teknik. Är det övermäktigt så kan ni ta hjälp av ett par däckavkrängare för att tvinga på däcket, men då finns det risk att ni skadar slangen!

Steg 1. Först och främst, titta på däcket för att hitta åkriktningspilarna:

Alternativt titta på däcksmönstret för att se åt vilket håll ni vill att det ska rulla. En regel när det gäller mönstrade däck är att om däcket ska monteras på framdäcket så ska dobbarna/däckmönstret bilda en pil framåt i åkriktningen och på bakdäcket tvärt om (mönsterpil bakåt). Men det behöver inte gälla alla däck!

Steg 2 är att sedan leta reda på ventilhålet på fälgen och om ni är riktigt petiga så gör ni som jag, tar fram en tumstock och mäter ut mitten på däckmärkeslogotypen och centrerar den över ventilhålet.


Varför gör jag detta? Jo för att 1; Det ser snyggt ut när ventilen är centrerad vid logotypen, samt 2; Det går snabbt att hitta ventilen i en stressad situation, då man kan titta efter en klart större logotype istället för en liten ventil.

Steg 3. När ni gjort dessa steg är det dags att kränga på däckets ena däcksida. Börja där ni har ventilhålet och jobba er vidare med båda händerna på varje sida så att händerna möts på motsatt sida ventilen. Sista biten kan ni behöva ta i lite. Och det är här ni behöver en speciell teknik, som ni även använder när ni kränger på den sista däcksidan. Tekniken är enligt bilden:

Ställ er på motsatt sida hjulet, dvs att ni har den sidan av däcket som inte är på fälgen ifrån er. Sedan greppar ni däcket som på bilden; fingrarna över kanten och tummarna under fälgen. Sedan kränger ni med en "gashandtagsrörelse" upp däcket över fälgkanten. På detta sätt får ni bäst kraft och så fördelar ni kraften över en större yta vilket inte skadar däck eller ev. slang.

Steg 4. Nu kommer nästa steg, att blåsa upp däcket.
Oavsett om ni har slanglöst däck (UST) eller ett som kräver slang. Så kan ni med fördel lägga i en slang om däcket är nytt. Ni med slanglöst kommer då att behöva montera av er slanglösa ventil, såklart...
Varför montera en slang i ett slanglöst däck? Jo detta för att blåsa upp däckets kanter på fälgen så att de sitter fast. Gör ni detta så slipper ni allt som oftast att ta hjälp av en kompressor för att blåsa upp däcket.

När det kommer till att montera slangen så blås upp den lite lätt och lägg i den i fälgen:

Lägg den sedan på sin plats så att den vilar på fälgen och börja sedan om med proceduren att kränga på däcksidan, som förklarat ovan i Steg 3. MEN börja på motsatt sida av ventilen likt bilden nedan:

Varför gör jag detta då? Jo dels för att ventilen inte ska vrida sig sned (försök ALLTID att få ventilen så rak som möjligt för att förhindra slitage/punktering!) men också för att slangen ska ligga kvar på sin plats under "påkrängningsmomentet". Gör ni detta moment med en däckavkrängare så lägger sig slangen även bättre i däcket och gör att det är lite svårare att skada slangen under påkrängning med verktyg. OBS! Använd med fördel en däckavkrängare i plast för att inte skada lack och fälg.

Steg 5. När ni fått på hela den sista däckskanten är det bara att börja pumpa upp däcket. Pumpa då upp så pass mycket luft att ni antingen hör eller ser att båda däckkanterna hoppar upp på fälgkanten. Är ni osäkra så snurra hjulet och titta längs fälgkanterna om däcket sitter ojämt.

Steg 6. Släpp sedan ut luft och pumpa upp rätt åktryck. Hellre för lågt än högt = Bättre grepp och komfort och det rullar INTE sämre som vissa tror. Jag kör runt 2 bar i slanglösa däck (och helst under) vid 70 - 75kg kroppsvikt. Får se vad det hamnar på nu...
Kör ni med slang så lägg i 0,5bar mer om ni väger runt 70 - 75kg.

Glöm för guds skull inte bort att TESTA er fram för att hitta er luftgräns. Slår det igenom jämt och ständigt och tjongar ordentligt i hjulen, ja då är det dags att pumpa i mer. Blir det inga genomslag och det istället tjongar i däcket pga att det är så hårt pumpat? ja då är det dags att släppa ur luft. I Slanglöst kan man köra med mindre däcktryck och således är det ok att man får lite genomslag då och då vid tuff terräng.

Steg 7. För er med UST/Slanglöst:
Nu när däcket har "ploppat upp" på fälgen är det dags att tömma slangen på luft igen. Sedan öppnar ni upp ena däcksidan och tar ut slangen sedan kränger ni på däcket nästan hela vägen. Likt bild:

Ni lämnar alltså en liten öppning där ni kan hälla i tätningsvätska, vilket jag rekommenderar även om ni kör UST eller vanligt standarddäck. För ja man kan köra vanliga däck avsedda för slang, utan slang. Man tillför då en tätningsvätska som tätar de små hålen och håller luften inne i däcket. Sedan ligger vätskan latent och snurrar runt i däcket tills ni kör på något vasst som punkterar däcket, då tätar vätskan hålet (om ni har tur). Vätskan kan även påstrykas på däckskanten om däcken är extra svåra att fylla upp (ploppa upp). Då tätar vätskan lite mer mellan fälg och däck så att däckskanten tvingas upp bättre.
Jag kör företrädes vis med Joe´s tätningsvätska men även Stan´s går bra. Den förstnämnda har fungerat bättre för mig dock.

När ni har hällt i två koppar (rekommenderat) vätska så kränger ni på sista delen av däcket. Ni kan även med fördel hjälpa däckkanten upp mot fälgkanten med händerna innan ni börjar att pumpa. När ni gjort detta så är det bara att börja pumpa med fotpumpen och då gärna rätt snabbt så att däcket fylls fort. Fortsätt tills hela kanten hoppar upp på fälgkanten. Vill den inte hela vägen är det enkelt att tillämpa "gashandtagsrörelsen" och hjälpa däcket upp.

Har ni följt denna guide så kan det se så här fint ut:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar