söndag 19 juni 2011

Dopade Italienska cyklister förbjudna att tävla för alltid

Ett steg i rätt riktning; Det Italienska cykelförbundet har nu beslutat att alla cyklister som någonsin har åkt dit för doping härmed är bannlysta* från att representera Italien vid VM, samt att de ej får deltaga i Italienska mästerskap. Läs mer om storyn på cyclingnews.com

Italien som tidigare varit lite lösa i sin syn på doping har flera gånger på senare tid överraskat mig genom att numera gå hårt mot syndarna. Denna nyhet är glädjande och jag hoppas att fler förbund tar vid denna bannlysning.

Jag tycker däremot att det är rätt att dopade cyklister ska kunna tävla igen efter sin första dom och avtjänade straff. Det är som i vårt vanliga rättssystem, en som blivit dömd för ekobrott har efter avtjänat straff rätt att arbeta inom ekonomi igen. Men likt dopade cyklister så har man ju, med all rätt, inte så bra rykte. Och en hel del att bevisa för tvivlarna. Men man har rätt att bevisa att man kan jobba utan att fuska.
Men att representera sitt land är lite mer än ett jobb, det är en ära och ges bara till dem som bevisat sig ärofulla. I detta fall, tävlat rena. Så helt rätt beslutat Italienska cykelförbundet!

Jag är emot att dopade cyklister ska bli helt avstängda från all tävlan och tycker att systemet som finns fungerar bra. Dock saknar jag lite dagsböter i det hela, då rättegångarna och dopingtesterna/kontrollen är rätt kostsamma. Och om det är några som ska betala för det är det dem som blivit dömda. Likt det normala rättssystemet.

Är det däremot så att en cyklist följd-dopar sig likt Ricco och liknande dårar. Då tycker jag livsavstängning är helt rätt, vilket fallet Axelsson gav. Här hoppas jag igen att fler förbund tar efter och livs-avstänger.


*Bannlysning (lysning i bann) användes inom kyrkan som straff för allvarliga förseelser såsom villolära, ogudaktigt leverne eller ohörsamhet mot kyrkans myndighet. Bannlysning inom kristna samfund härstammar från motsvarande straff inom judendomen, där församlingsmedlemmar kan uteslutas ur synagogan på viss eller obestämd tid, ett straff som i äldre tid var allvarligt men som nu till stor del förlorat sin betydelse.

Bannlysning används i modernt språkbruk i överförd bemärkelse för uteslutning ur en gemenskap eller grupp i största allmänhet.

4 kommentarer:

 1. Halloj, Bra inlägg.. dock har du missat en sak och det är angående böter, enligt UCI så döms en som fälls för doping inte bara till 2 års/livstids avstängning utan han skall även betala en årslön till UCI.. inga småsummor direkt.

  I Italien och Frankrike är det även ett lagbrott att dopa sig, så om man fälls för fusk så kommer även ett åtal från Åklagare som ett brev på posten =) I Vissa fall även i Sverige, men bara om preparatet är narkotikaklassat.

  Mvh
  Fritz

  SvaraRadera
 2. Jag vill ha mer böter =)
  Typ alla inkörda prispengar under ett år plus årslönen. Detta då prispengarna är direkt kopplade till prestationen.

  Italien och Frankrike är definitivt i framkant, mer sånt hos alla länder

  SvaraRadera
 3. Jag tycker gott alla dopade ska få livstid.Har man en gång dopat sig kan man ju ha nytta av det i tio års tid.Så att tidigare dopade vinner tänker då åtminstonde jag att det beror mycket på att dom varit dopade.typ vino,millar mfl

  SvaraRadera
 4. Millar är ju ändå ett typexempel på att det är bra med en andra chans. Han och någon är ju stort engagerad i dopingfrågan och att "hålla rent".
  Sen har vi ju också det med "misstagsdoping" när man varit slarvig och fått i sig dopingklassade ämnen i en produkt som utger sig från att vara ren. För det händer att produkter går igenom testnätet med smuts i sig, och då är det inte roligt att åka dit på något man inte hade en aning om.
  I de exemplen så blir ofta utövaren än mer noggrann efteråt.
  Så nej Janne jag håller inte med, man måste titta på andra sidan av myntet också.

  SvaraRadera