lördag 13 november 2010

Rapport CX SM

Då var CX SM avklarat för detta året, och som det kördes sen också. Inför loppet så hade kung Bore härjat fritt och massor med snö låg tjockt över hela tävlingsplatsen. Men driftiga som arrangörerna är så hade de plogat och slungat bort snön så att banan blev snöfri. Dagen till ära så började de regna, ett regn som höll i sig från nybörjarnas start vid 9 till damerna skulle starta klockan 13. Så banan var ordentligt blöt och lerig. Perfekta Crossförhållanden med andra ord och jag började direkt andas Belgisk vinter.

I Veterankassen, som ännu inte är SM klass, var det några nya åkare med i det fält som brukar vara superklass. Men nu när det är SM så gäller inte cupens indelning. Bland annat så var Benny Andersson med i veteran då han inte har elitlicens men ändå kör med eliten i Prestigeklass vanligtvis. Så var inte fallet idag i alla fall. I starten bildades snabbt en trio med Janne Jacobsson, Tobias Johansson och Per Kumlin. Bakom dessa herrar jagade Benny Andersson med Hans Mård på släp. Det var en bit upp till trion men rätt snart var Benny och Hans ikapp och det tog inte lång tid tills de båda var i ledningen som en duo. Resterna av den i början ledande trion splittrades efter detta och Benny kunde kontrollera loppet. Han lade in en stöt på sista halvan av sista varvet, en stöt som räckte in i mål.

Top 5:
Benny Andersson
Hans Mård
Janne Jacobsson
Ola Torstensson
Tobias Johansson

SM Damer senior
Direkt från start stack den regerande mästaren Kajsa Snihs iväg och tog kommandot direkt om tävlingen. Sedan var det egentligen ingen annan som kom i närheten av Kajsa. Hemmaåkaren Karin Aune hade en frustrerande dag och kom aldrig riktigt loss och när hon väl fick lite spelrum så punkterade hon. Istället var det Åsa Erlandsson som var närmast i kampen om första platsen och den ärande titeln som Svensk Mästarinna. Åsa nådde aldrig riktigt ända fram och bakom henne så kastades platserna om några gånger men den som hade bäst grepp om situationen var Emmy Thelberg, som till slut kom i mål som trea.

Top 5:
1. Kajsa Snihs
2. Åsa Erlandsson
3. Emmy Thelberg
4. Karin Aune
5. Angelica Edvardsson

SM Herrar Seniorer
I denna klass var det lite mer öppet och kampen stod främst mellan Emil Lindgren och Magnus Darvell. De båda var loss tillsammans i täten länge och bakom jagade den regerade mästaren Jens Westergren tillsammans med Fredrik Edin och Mattias Nilsson. När tempot skruvades upp av Edin i jakten på de båda i täten så försvann dock Mattias och det var nu två grupper om två i som jagade och blev jagade. Hälften in i loppet så händer något i täten. Magnus går omkull på banans snabbaste asfaltsparti utför och skrapar upp sig rejält samt får problem med växlarna. Som tur är så var depån nära och Darvell kan byta cykel snabbt. Dock så har han nu tappat Emil, som nu är i ensam i ledning. Darvell jagar nu tillsammans med Edin och Westergren. En jakt som också i herrarnas klass blir förgäves. Lindgren hår som ett ånglok och stabilt korsar han mållinjen som Svensk Mästare. Bakom honom har en sårad Magnus gett upp och en taggad Jens gjort ett sista febrilt ryck för att kunna komma ikapp och Fredrik har hamnat någonstans där mitt mellan.

1. Emil Lindgren
2. Jens Westergren
3. Fredrik Edin
4. Magnus Darvell
5. Håkan Löfström

Magnus Darvell åkte förresten in till akuten efter tävlingen då han blödde kraftigt från tre djupa jack i knät. Han kom direkt in på behandling och stannade kvar länge. När han kom ut hade han sytt, fått piller och träningsförbud i två veckor. Så det återstår att se om han kommer till start i morgon.

2 kommentarer:

  1. Oj, lät inte så bra med Magnus. Hälsa honom om du pratar med honom innan jag gör det

    SvaraRadera
  2. Bra kommenterat! Klart spännande skrivet.

    SvaraRadera