lördag 9 januari 2010

Muschetörerna i Bryssel

En händelserik dag är till ända. De tre Muschetörerna har varit i Bryssel och stekt. I och med den sena timmen och min suddiga blick så slänger jag in ett bildkollage och kommenterar lite under bilderna och hoppas att det är nog för er. Har ni några frågor så är ni hjärtligt välkomna att lämna en kommentar under inlägget. Klicka bara på "kommentarer" och skriv vad ni vill.

De som vi kallar "Locals" alltså Belgarna här sa att bästa sättet att ta sig till Bryssel var med tåg. Det är helt omöjligt att hitta i Bryssel och att hitta parkering var än värre, sade de. Så vi åkte till stationen i Ninove först och den var helt död, så då åkte vi mot Aalst för att ta ett bättre tåg. På vägen dit gav vi upp och tog bilen ändå.

I Belgien har man mustasch om man är mäktig, så vi har gjort en pakt att spara ut våra mustascher till VM för att få bästa uppladdningen:
Första Muschetören. Notera "Soul Patchen".

Andra Muschetören. Enkel musche.


Tredje Muschetören. Musche plus+.

Väl i Bryssel hittade vi enkelt. Vår snälla talande dam, vars namn är hemligt, guidade oss fint in till Grand Place absolut mitt i Bryssel och till en parkering. Hur lätt som helst. De har mäktiga byggnader i Bryssel som ni kan se i snödimman ovan.

Gallerigatorna var ganska häftiga också. Eller gallerior och gallerior, det var med gamla gator med tak över. Här snöade det till och med in från taket.

Belgarna är inte riktigt kloka. Uppdukade bord i snöyran.

Andra Muschetören var inte så imponerad som jag av alla fina byggnader.

Visst är det fint?

Det fanns inte tid att vara historiker i kylan och snön, speciellt inte då de andra Muschetörerna ville shoppa istället. Här är i alla fall en mäktig byggnad vid något som kan vara det gamla torget, om jag minns rätt.

Vid detta torg låg även ett imponerande museum. Vacker tycker jag.

Efter en lång jakt på shopping blev alla Muschetörerna hungriga och dök in på en fiskrestaurang. En av typ 30. Och vi blev inkastade av en inkastare. Jag är allergisk mot sådana och fruktade det värsta. Första och andra Muschetören tog plats brevid varandra som paret de är och mös. Ser ni hur de flörtar med varandra?

Jag fick en hatt av inkastaren som tröst.

Som förrätt tog jag en fisksoppa som var gudomlig. Enkelt men med rätt fisk i så smälte jag och min allergi för inkastare.
Till huvudrätt fick jag äntligen mina musslor.

En hel jäkla gryta full med musslor till och med. Även att musslorna blev bättre mot botten och när jag fattat att man var tvungen att röra om för att få med allt spad. Så var ändå fisksoppan var bättre. Men musslorna var också oerhört fina.

I och med att vi är i Belgien var det givetvis pommes till.

Paret Steek tog givetvis en stek till huvudrätt. Men till förrätt tog de faktisk ångade musslor som båda gillade skarpt. Muschetör nummer två pratar fortfarande om dem faktiskt.

Till efterrätt, en Belgisk klassiker till; Våffla, choklad och grädde.
Priset på trerätters och en Maes; ynka 12,50€ som hittat.

Med grym mat i magen hittade vi direkt rätt. Tyvärr hade halva Bryssel också hittat rätt. Vilket betydde att det var tokpackat i varenda butik. Att det var rea överallt kan vara en anledning till packet.

Bilden talar för sig själv.

Vissa shoppinggator var finare än andra. Denna var lyxig och här hittade vi massor av kläder. På H&M... Nödvändigt att åka från Sverige till Bryssel för det. Men det var allt 100 till 200 kronor billigare på det mesta faktiskt. Jag fick en kofta, en T-shirt och ett par svarta jeans för runt 800 kronor. Som hittat.

Tiden flög i Bryssel och helt plötsligt var det kväll, men staden var full av liv och ljus ändå.

Väl hemma kokade vi ihop dagens andra gourmetmiddag. Magnus fixade riset, Mattias hackade allt jag bad honom hacka. Och jag kokade ihop köttgrytan med diverse rotfrukter och grönsaker som fick full pott av alla Muschetörer. Nu har vi armhävningstävling. Senast tog Muschetören Mattias 51 st, Muschetören Magnus 35 och Muschetören Oscar 31. I kväll slår jag Magnus, jag har ju trots allt gått ned ett skärphål runt midjan för tusan.

12 kommentarer:

 1. Viktig fråga: Sjöng ni
  "Här kommer han med mustaschen
  och bugar och ber om en dans
  Här kommer han med mustaschen
  dom andra dom har ingen chans"

  När ni flanerade i flandern?

  SvaraRadera
 2. Självklart, annat vore ju konstigt.

  SvaraRadera
 3. Äntligen Musslor! som jag har väntat, man kan ju inte vara i Belgien utan att äta musslor! Fan jag vill också vara där nere:(

  SvaraRadera
 4. Det där såg riktigt mulligt ut. Hoppas det går bra med mustacherna så att de är riktigt belgiskt yviga till VM.
  Vad är det för öl på sista bilden? Ser ut som en blond ale, men kan lika gärna vara en ful-Jupiler.
  /J

  SvaraRadera
 5. Pontus: Det är bara att boka ett flyg serru ;)

  Johan M: Oja mulligt vägge =D Visst är det en Blond, en Affligem Tripel för att vara exakt. Mycket fin med lång eftersmak. Rekomenderas starkt.

  SvaraRadera
 6. Kul rapportering. Nästa gång ni kommer till Bryssel rekommenderar jag att ni tar ett besök på Bryssels enda bryggeri som brygger gueze enligt gamla principer, Le Cantillon. Ett familjeägt bryggeri där man får guidning plus 2 superöl för 5 euro.

  SvaraRadera
 7. Grymma bilder! Fin arkitektur i Bryssel! Gott med lite pannkaka efter ett par slaktdagar? :)

  SvaraRadera
 8. Våffla menade jag.

  SvaraRadera
 9. Verkligen imponerande mustascher :-)
  Jag vill också vara i Belgien!

  Tur att Johan styrde upp, så man fick reda vad det var för öl. Annars hade jag inte kunnat sova.
  Anonym låter farligt lik Herr Nyström.

  SvaraRadera
 10. Anonym: Le Cantillon är lagt på minnet, bra tips! Gäller bara att hitta det. Men det finns ju GPS =)

  Jesper: Våfflan satt grymt fint, men kroppen tigger hela tiden efter mer energi nu såhär efter. Man riktigt känner att fettet rinner bort =)

  tillman: Tackar, de börjar växa till sig nu Mustascherna :D
  Ett annat Öltips är Orval Trapist. Mycket fin öl från en av de enda 7 äkta trapistbryggerierna i världen.

  SvaraRadera
 11. Lijkt het jullie voldaan zijn, naast een opleiding van een ras, wunderfull een tijd in België!
  Je ontdekt de leuke dingen: choco gepresenteerd, frietjes puree Elektriciteit, Wafels Van Eyck fiets winkel, ...
  Aangezien ik knopen Vertaling van Google''gevonden, heb ik het lezen van uw Avontuur Belgische elke dag.
  Ik hoop DAT je wat meer plezier!
  Zie je nog wel!

  SvaraRadera
 12. Thanks Sofie for the nice comments. I´m impressed to know that you are reading my blog. And that you are taking the time to translate it in Google. It´s not that easy i know.

  And yes, i´m having a good time in Belgium discovering your country and racing. It´s a new world to me and I like it!

  Thanks also for the support you bring on the races!

  SvaraRadera