måndag 7 januari 2013

86kg lathet? Nu jävlar!

Nu några dagar försent (har legat sjuk och är fortfarande rätt nere) tänkte jag förtälja mitt nyårslöfte, egentligen är det inget nyårslöfte per definition då jag inte lade det vi nyår och tolvslaget. Utan det är mer ett löfte till mig själv för att må bättre.

Jag har som ni kanske läst haft problem med min rygg sen i somras. Jag har fått en del hjälp och behandling men i grund och botten är det min träning och då alltså avsaknad av träning som är roten i det onda. Med min behandling fick jag tips och råd till hur att jag i vardagen kunde göra enkla övningar i hemmet och på jobbet för att stärka min rygg. Men som tidigare elitaktiv så fungerar inte detta för mig, då det är av eller på som gäller. Antingen byter jag om till träningskläder och ger mig ut (eller in på gym) och tränar eller så blir det inget alls.

När jag slutade min elitkarriär i cykel så vägde jag mellan 69-73kg beroende på var i formtoppnings-träningsperioden jag var. Nu har jag pga avsaknad av regelbunden träning (eller träning överhuvudtaget) klivit upp till hela 86kg. Med det så har jag även förlorat min fysik och min muskelstyrka är obalanserad. Med andra ord, min rygg får ta allt stryk av extra vikt med sina svaga muskler.

Mitt löfte till mig själv är alltså att komma igång och träna mera och då regelbundet på tre av veckans dagar. Måndagar jobbar jag till 18:00 så det kan vara en bra dag att träna lite på också då jag ändå är sen. Sedan brukar det köras cykel på söndagar så det är också en bra dag. Kanske kan onsdag vara mittendagen, eller torsdagen? Ja det får vi ta ställning till i familjen.

Jag tänkte också att jag ska lösa ett gymkort för att få träningen gjord och även kunna bli lite starkare i kroppen. Konditionsträningen kommer jag åt utomhus antingen via löpning eller cykling på helgen.

Målet är alltså att få till tre träningsdagar i veckan, men även att gå ned lite i vikt (hur mycket spelar mindre roll). Kanske kommer jag göra ett sånt där stiligt viktdiagram. Och kanske kommer det även till ett diagram på styrkeutveckling. För jag måste ju få till ett styrketräningsprogram också, och då kan det ju vara bra att hålla koll på utvecklingen.

En sak är säker, jag kommer att hålla er läsare uppdaterade. Så hur vill ni att jag rapporterar träningen för att det ska vara intressant?

5 kommentarer:

  1. Kul att du har träning som mål :) Kanske lägga upp kommande träningsvecka på söndagen eller liknande? Typ mån-löpning med barnvagn 1h, tors-gym 1,5h, sön-cykel 2h. Sen är ju viktnedgångskurva kul både för en själv och läsaren :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah! Bra idé Sara =) Då har jag även lite press på mig att det ska tränas dessa dagar. Definitivt ett upplägg som jag kommer att testa. Tack!

      Radera
  2. Har också skaffar gymkort, känns som ett bra komplement till cyklingen. Vilket gym hade du tänkt?

    /Mattias Karlsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja håller man bara på med cykel (och då ganska mycket) så bör man stärka upp överkroppen och speciellt bålen för att inte få problem med ryggen. Och en väl balanserad kropp styrkemässigt är bättre än ett par starka ben ;)
      Jag väljer det enda gymmet som är värt sitt namn i Mönsterås, Vattenpalatsets gym. Nyckelgymmet är på tok för litet och opersonligt för mig, dessutom så vill jag inte sitta i maskiner och göra styrketräning. Fria vikter och balansbollar är bättre för en balanserad kropp. Givetvis dissar jag inte maskinerna helt de fyller en funktion också.

      Radera
    2. Håller med till viss del. Visserligen funkar de övningarna även på Puls & Training men visst det är trång vissa tider vid de fria vikterna. Å vill man äta bullar och prata så är nog VP också bättre ;-)

      För min del var öppettiderna avgörande. Jag tränar ofta tidigt, innan jobb. Jag vill också ha möjligheten att slå ihjäl en å annan kväll på helger, och då funkar inte VP helt enkelt.

      /Mattias Karlsson

      Radera