fredag 20 maj 2011

Ett renare "tänk"

Läste en reaktion på att Cavendish väljer att bryta Girot på Cykelbloggar nyss. Cykelbloggar/Fritz hänvisar till Eddie Merckx och skriver:
"Kommer ihåg att Merckx:s tidigare har sagt att han förstår inte specialiseringen som förekommer idagens cykel, och att bara köra vissa etapper och sedan strunta i allt annt. Hans yttryck var "På min tid körde vi alla lopp och alla etapper" Ok ok... visst att jag har förståelse för att idag så kan man inte köra allt, det är för tufft nu, visst var det tufft på Merckx tid också det kan ingen förneka. Och visst uppvisade de inte samma resultat på alla lopp. Men att lämna en tävling för att de inte hade något mer att göra där tror jag inte förekom på Merckx och Gimondis tid."

Alla har rätt till reaktion och jag säger inte att Fritz reaktion är fel i sig, men den är enligt mig lite "gammaldags" och väckte en annan tanke hos mig.

För jag tycker det är bra att de (Cavendish mfl) ger sig ur och "sparar" sig. Hela den tanken bygger på en renare sport. Man kan inte bara köra och köra längre, vilket man kunde på Eddies tid...

Jag anser att för att cyklisterna ska orka och prestera när de är "rena" så måste de begränsa sig. Vilket "Cav" gör. En sprinters fysik skiljer sig märkvärt mot tex en klättrare (som kan vara och är med i en Tour längre). Sprinters behöver mer vila för att kunna prestera. Och om de inte får vila så är ju risken att de tar till andra mer tveksamma metoder för att prestera.

Sedan har sprinters en riktig fighter och vinnarmentalitet som, jag anser, mår bättre av att sluta på topp än att bli avhängd och utesluten pga maxtid.

Så i mina ögon tycker jag att fler ska kunna göra som Cav och få respekt för det. För det tror jag ger en än renare sport.

Det gamla "tänket" att det är dåligt att bryta är inte ett hälsosamt tänk, enligt mig.
Visst man kan inte bara lägga av när det är tufft. Men om man inte har mer att hämta och vinner mer inför framtiden på att bryta och vila. Ja då tycker jag att det är mer än legitimt att göra det.

Det tyder på ett nytt renare "tänk" ett "tänk" som jag vill att vi cyklister ska acceptera och bejaka för att få en mer positiv attityd och en hälsosammare helhetsbild inför varje individuell prestation.

1 kommentar:

  1. Hej Oscar, kul att mitt inlägg väckte uppmärksamhet, visst har du rätt också i ditt "tänk" . Kan ju också erkänna att koppla det till att de "äldre" var dopade tänkte jag inte. Men att tillägga till mitt inlägg så är ju "bergsgettern" fortfarande med trots sprintetapper, och först nu börjar ju de riktiga bergsetapperna (utom Etna) och de har ju hängt på, visst de ligger ju en 2-4 min efter Contador, men ändock.

    Kul och läsa din vinkling OScar, och grattis i efterskott till den lille :-D

    Mvh
    Fritz / Cykelbloggar

    SvaraRadera