torsdag 23 februari 2012

SCF´s glömde en sak i sina nya ungdomsregler

Från SCF´s press release:
"De nya reglerna gäller från 1 januari 2013 i klasserna P & F 10-16 år och innebär:
- Endast hjul med aluminiumfälg med minimum 16 ekrar får användas. Hjul olika typer av kompositmaterial är således ej godkända i dessa klasser.
- Komplett tävlingscykel inklusive flaskställ skall väga minst 8 kg.
- Cyklarna skall ha ett wirestyrt växelsystem. Elektriska växlar är således ej tillåtna.
Dessa regler gäller för samtliga discipliner inom cykelsporten.
[EDIT: Tillägg i reglerna från SCF efter gårdagen] Dessa regler gäller i tillämpliga delar för samtliga discipliner inom cykelsporten, t ex gäller viktgränsen ej BMX där liksom på Bana ej heller växelsystem är aktuellt.”


De glömde MTB när de skrev reglerna... En MTB blir fortfarande riktigt svindyr även med alufälg (Tänk FRM, Stans No Tubes osv) och en vikt på minst 8kg. Många i XC-Eliten har svårt att ens komma under 8kg på sina hardtails, för att inte tala om DH... Så tragiskt nog kommer vi inte se/märka någon skillnad på utrustningshetsen i en av grenarna som kan ge mest återväxt inom cykel.

Tråkigt nog kan jag återigen konstatera att SCF är av den tanken att Svensk Cykel bara är Landsväg. Och sen när var det bäst att börja cykla på landsvägen som liten knatte?

Jag går helt i linje med det Fredrik Ericsson föreslog vid förbundets grengruppsmöte i november 2011. Bort med LVG helt och hållet i unga åldrar och in med BMX och Bana för att sedan fasa över till MTB och sen när man kommit upp till minst 15-16 (helst junior) så är det dags för Landsväg. Ett barn eller ungdom är inte mogna i åldrar under 15-16 för ta till sig Landsvägstaktik. För att inte tala om säkerheten. Det är ingen hemlighet att attityden ute på vägarna blir allt mer hatisk och irriterad. Är det då rätt plats att placera ett barn som har full fokus på att framföra sitt fordon, cykeln, istället för att fokusera på trafiken och trafikregler?

Men avslutningsvis är det ett steg i rätt riktning. Dock så är det alldeles för mycket mellanmjölk över beslutet och en regel som borde varit mer utvecklad mot andra grenar, speciellt MTB som jag fortfarande anser är den gren (tillsammans med BMX och Bana) som SCF borde titta mer på för att säkra Svensk Cykels framtid.

Vad anser DU!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar