lördag 1 mars 2014

Det kom ett paket, min rygg är räddad!Lagom till helgen landade det två "sköna" paket till mig på mitt postutlämningsställe. Jag har ända sedan min peak i cykelkarrren haft en bråkande bröstrygg som låser sig och behöver en hel del massage och rörlighetsunderhåll för att fungera. Problemet blir ju inte bättre av en överrörlig ländrygg. Ganska vanligt hos cyklister då mycket av rörligheten och balansen på cykeln sitter i ländrygg/bål. Det är ju den vi jobbar med för att parera cykel och kropp mot/med varandra. Tänk den vanliga överkroppen åt vänster och höft + cykel lutad åt höger pareringen. Mer vanlig hos terrängcyklister förvisso men ändock.

När jag bodde i Falun hade jag grym hjälp av Anders Lind som alltid fick bukt på ryggen min. Och dessutom hittade jag "min" rätta styrketräning; powerplate. Både rätt för att det fungerade perfekt för mig men också för att jag träffade mitt livs kärlek där. Massage både av Lind och powerplate samt grym bålträning på powerplate försvann dock med flytt till sydligare breddgrader, heltidsjobb och familj. Kärleken till cyklingen finns kvar men tiden räcker mest till cykling. Bålträning funkar ibland men massagen lyser med sin frånvaro. Närmsta duktiga massör/naprapat ligger 4 mil bort dessutom.

Så när jag snubblade över roller.se så blev jag ytterst intresserad. Jag har tidigare sett massagerullar användas av Cyclocross-kändisen Jeremy Powers. Men det har mest varit släta rullar som han haft med sig på resor. RumbleRoller ser mer lovande ut med sina "piggar" som ska ge mer djupgående massage. Så jag kontaktade roller.se och pratade lite med dem om ett samarbete. De blev intresserade och skickade två paket, ett med en mindre RumbleRoller (perfekt vid resor) och en Beastieball. Båda i den hårdare varianten.

RumbleRollerns yta består av fasta men flexibla gummiutskott som knådar och behandlar kroppens strukturer. Utskotten är fastare än kroppens mjukdelar vilket gör att en djupgående muskulär effekt uppnås. Utskotten är samtidigt klart mjukare än kroppens benutskott och viker undan vid benkontakt för att inte skapa obehag.
Beastieball är en ”aggressiv” massageboll som du kan du jobba mycket specifikt med för att skapa avlastning i problemområden. 

Jag testade så klart båda direkt igår. Mest för att jag var nyfiken på om RumbleRollern kunde åtgärda min ömmande rygg som jag haft besvär med i två veckor. Jag har slarvat med styrketräningen och det straffade sig på premiärpassen i skogen då ländryggen mattades ut och hela ryggen låste sig till slut. Hela denna arbetsveckan har jag haft kraftig värk i ländrygg med hugg om jag böjer mig ned.
Jag körde ett antal rullningar på bröstrygg och ländrygg enligt de instruktionsvideos som finns på roller.se. Och så stannade jag på de punkter som ömmade mest (muskelknutar). Det gjorde ont men på ett njutbart sätt (ja jag gillar lite smärta) och efter lite självbehandling så försvann spänningarna i ryggen och en fridsam lättnad fyllde kroppen. 

Det är ju ingen mirakelbehandling utan som med all annan massage behövs regelbunden repetition för att uppnå bästa resultat. Men det bästa är att med lite förkunskap om fysiologi och massage, plus de bra instruktionerna, så kom jag långt. Det ska bli intressant att testa rullen och bollen en längre tid och se vad de kan göra för ryggen men också för återhämtningen efter hårda cykelpass. Det skönaste som finns efter hård träning tycker jag är en djupgående massage som får benen att bli så där härligt varma och avslappnade. 

Rullen och bollen hänger definitivt med mig ut på Mitsubishi MTB Challenge 2014 i sommar och på CX-cupen och andra crossträningar/-tävlingar i höst. Så är ni intresserade att testa är det bara att knacka på hotelldörren och köra ett pass med mig. Självklart gör jag ett antal artiklar här på bloggen under resan också. Stay tuned!

3 kommentarer:

 1. Har hört om rollern tidigare och varit nyfiken. Jag har ju problem med min nacke och har funderat på om den där fungerar. Jag har iofs problem med kotor och nerver som kläms men även övre delar av trapezius är ett problem. Det sitter så långt upp på nacken att jag undrar om det är bra med rollern. Kanske beastieball kanske kan vara nåt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mikael!
   Rollern ska man inte köra över nacke och ej heller om du har problem utan att din naprapat/läkare gett godkänt. Kolla vad de tycker om produkterna. I Göteborg säljer tex Naprapatlabbet RumbleRoller och Beastyball så hör med dem om du kan.
   Men sitter problemet i en stel bröstrygg så kan både Rollern och Beastyn vara till god hjälp skulle jag tro. Så kolla upp med en naprapat och visa dem Roller.se

   Radera
  2. Tack för informationen. Jag har skador på kotorna som påverkar min trapezius och det är den som jag är nyfiken på att behandla. Massage skall vara bra enligt min sjukgymnast men givetvis kollar jag allt innan jag köper något.

   Radera