torsdag 5 januari 2012

Alkohol-PANIK!?


Idag är det trettondagsafton och halvdag för vissa som jobbar, samt att de flesta butiker stänger tidigt. Galleriorna i Falun stängde till exempel vid 4 idag. Varför säger jag detta då? Jo häng med så blir det roligt men också tragiskt.

Jag och Jenny hade lite ärenden på stan, fast jag var mest ute efter fikat i slutet av alla ärenden om vi ska vara helt ärliga. Fikat fick bli på Waynes då de brukar ha öppet lite längre när alla andra stänger. I detta fall hade de öppet till 6. I gallerian som Waynes ligger i finns det tre ingångar, Waynes ligger precis vid en och rakt över från denna ingång ligger Systemet som också ligger precis vid den andra ingången. Man kan således gå rakt genom gallerian från "Waynes-ingången" till "System-ingången"OM inte gallerian är stängd. Då kommer man bara in till Waynes från ena hållet och Systemet från andra hållet och det hela avgränsas med en härligt lång glasvägg så att folk inte ska drälla bland de stängda butikerna i gallerian.

Så idag när klockan blev 4 så kom en väktare och drog igen denna glasvägg som vanligt, och det var då det roliga började. En efter en kom dom, lätt stressade med bestämda steg gick de rakt genom fiket mot glasväggen. När de kom fram till väggen så spred sig FÖRVÅNINGEN extremt tydligt i deras ansikten. Vissa stod kvar och petade lite på glaset, vissa gick åt sidorna för att hitta en öppning och några stod kvar och väntade som om de väntade på en rörelseautomatisk-dörr skulle öppna. Men oavsett så kom den, alkohol-PANIKEN, när de alla insett att väggen var en vägg och det var stängt. Hos vissa kunde man riktigt se hur de panikartat i huvudet gick igenom om spritlagret hemma räckte.

Efter PANIKEN kom hos de flesta till insikten om att Systemet faktiskt var öppet (man såg klart och tydligt att folk gick in och ut från Systemet i andra änden), och att det bara var att gå ut och gå runt gallerian. Men hos vissa riktigt fina människor så bröt ILSKAN ut och det var faktiskt bara hos äldre män (läs griniga gamla sur gubbar runt 50), som av kläderna av döma tillhörde en lite lägre socioekonomisk grupp (läs arbetarklass). De gick då fram till Waynes-disken och högt skällde ut de unga flickorna efter noter för att de hade stängt Systemet... Hur de nu kunde gjort det när det var öppet, och hur det kunde vara fikets/tjejernas fel som inte på något sätt har något alls att göra med alkohol verkade inte gå in i sågspånsskallen på dessa gubbar med en tragisk-tydligt-darrande abstinens. Detta beteende tyckte Jag och Jenny var extremt tragiskt och vi blev väldigt förvånade över gubbarnas TRAGISKA utspel.

Men vi skrattade allt lite åt dem som skötte sig och insåg varför ingången var stängd (efter ett tag), för deras minspel var så tydligt och så KOMISKT. Speciellt den tjejen som nästan gick in i väggen (tittade på sin telefon hela tiden...) och som när hon uppmärksammat glasväggen 20cm från sin nästipp låtsades som om det regnade och gick därifrån fortsatt knappande på telefonen.

Detta var bara en vanlig vardagsobservation i Falun. Tack för att ni läste, tyck till om ni vill!

9 kommentarer:

  1. Av din klädsel att döma vilken socioekonomisk klass anser du dig själv tillhöra?

    SvaraRadera
  2. menar du att du kan se på folks klädsel om de är arbetarklass eller inte? hur definierar du egentligen arbetarklass? och om du läser in de ovanstående egenskaperna i den klassdefinitionen som i ditt inlägg, är dessa egenskaper mindre förekommande i andra samhällsklasser?

    SvaraRadera
  3. Det är roligt att klassfrågan alltid väcker intresse. Frågan är om det hade blivit samma om jag skrivit:
    Att det var uteslutande Gubbar med skitiga arbetarkläder som blev förbannade och skällde ut personalen.
    För det var det observerande fenomenet.

    Så jag definierar arbetarklass som "grovarbetare" tex. vägarbetare, byggarbetare osv vilka jag lätt kunde identifiera på deras smutsiga arbetskläder. Och varje gång en person med dessa kläder kom in på fiket så skällde de ut någon.
    Andra mer finklädda/dyrklädda, uppsminkade eller välvårdade blev bara förvånade och vände.

    Så under den 1,5 - 2h vi satt där var detta resultatet. Det är mycket möjligt att andra "arbetare" som kom senare inte blev så arga. Eller ja jag är rätt säker på att det fanns undantag den dagen. Som sagt det var bara en vardagsobservation inte en lång upprepad undersökning =)

    SvaraRadera
  4. hur tycker du din text låter om man byter ut "arbetare" mot "invandrare"? Kanske blir det tydligare för dig då?

    "Så idag när klockan blev 4 så kom en väktare och drog igen denna glasvägg som vanligt, och det var då det roliga började. En efter en kom dom, lätt stressade med bestämda steg gick de rakt genom fiket mot glasväggen. När de kom fram till väggen så spred sig FÖRVÅNINGEN extremt tydligt i deras ansikten. Vissa stod kvar och petade lite på glaset, vissa gick åt sidorna för att hitta en öppning och några stod kvar och väntade som om de väntade på en rörelseautomatisk-dörr skulle öppna. Men oavsett så kom den, alkohol-PANIKEN, när de alla insett att väggen var en vägg och det var stängt. Hos vissa kunde man riktigt se hur de panikartat i huvudet gick igenom om spritlagret hemma räckte.

    Efter PANIKEN kom hos de flesta till insikten om att Systemet faktiskt var öppet (man såg klart och tydligt att folk gick in och ut från Systemet i andra änden), och att det bara var att gå ut och gå runt gallerian. Men hos vissa riktigt fina människor så bröt ILSKAN ut och det var faktiskt bara hos mörkhyade män (läs griniga gamla sur gubbar runt 50), som av kläderna av döma tillhörde en lite lägre socioekonomisk grupp (läs invandrare). De gick då fram till Waynes-disken och högt skällde ut de unga flickorna efter noter för att de hade stängt Systemet... Hur de nu kunde gjort det när det var öppet, och hur det kunde vara fikets/tjejernas fel som inte på något sätt har något alls att göra med alkohol verkade inte gå in i sågspånsskallen på dessa svartskallar med en tragisk-tydligt-darrande abstinens. Detta beteende tyckte Jag och Jenny var extremt tragiskt och vi blev väldigt förvånade över invandrargubbarnas TRAGISKA utspel."

    SvaraRadera
  5. jag skulle också vilja ha svar på frågan i kommentaren ovanför:

    "om du läser in de ovanstående egenskaperna i den klassdefinitionen som i ditt inlägg, är dessa egenskaper mindre förekommande i andra samhällsklasser?" ??

    SvaraRadera
  6. Vad har invandrare att göra med socioekonomisk grupp? Du tänker på samhällsklass, vilket kommer fram i din sista fråga om hur det framkommer i andra samhällsklasser. Jag missade detta.

    Jag skrev, kommenterade och observerade utifrån socioekonomisk grupp och alltså inte utifrån samhällsklass. Vilket gör att det blir lite grövre generaliserat än samhällsklass.

    Socioekonomiska grupper:
    * arbetare
    * tjänstemän
    * företagare
    * ej förvärvsarbetande (studenter, pensionärer osv

    Typ som detta: http://www.scb.se/Grupp/Hitta_statistik/Forsta_Statistik/Klassifikationer/_Dokument/SEI-MIS.pdf

    Så jag kan inte svara mer än jag redan gjort på din sista fråga tyvärr. Då jag reflekterade ur ett annat perspektiv än vad du frågar om. Du får gärna omformulera om du anser att jag fortfarande inte förstått din fråga =)

    SvaraRadera
  7. Ha ha.. känner igen mig så väl sedan åren jag arbetade som väktare i Sthlm, hade ofta på mig att stänga systembolaget i olika centrumanläggningar, och jag har upplevt det mesta allt från att det utbrutet hård ordväxling varför butiken stängt (för deras klocka är minsan inte 18:00!) till regelrätta slagsmål och kravaller (med polis tillkallade och eskort ut från centrumet - Huddinge).

    Folk blev fullkomligt galna, speciellt före jul, nyår, midsommar om de upptäckte att de inte skulle kunna handla, att de har bara sig själv att skylla, för att de är ute och handlar först i sista sekunden, fanns det inte en tanke på. Men visst att en gång tyckte jag kollegan gick lite långt, en medelålders man (50+) stod och grät (!!?) bara för att han inte fick handla till julen, hulkande och snyftande frågade han oss vad han skulle nu göra.. jag sa bara "ledsen" medans kollegan "Köp Winegummin!" .. då blev han lite ilsk. ha ha.. fast nu har jag bara sthlm som exempel och där förekom det i alla samhällsklasser, fast lite hade det väl med vart man arbetade för dagen, Tensta = arbetare, fyllon, invandrare, Sollentuna: arbetare, fyllon, invandrare och överklass, Fältöversten: fyllon, medelklass och överklass etc etc. Synonymt med alla centrumanläggningar är fyllon finns överallt.. trist konstaterande.

    Hälsningar,
    Fritz

    SvaraRadera
  8. Haha! Köp Winegummin! Den var fan bäst =)

    Ja alkolism är tyvärr ett ledsamt faktum som förekommer i alla samhällsklass och socioekonomiskagrupper. Och får man inte sin fix så kan vem som helst bli aggressiv oavsett klass/grupp.

    SvaraRadera