lördag 19 maj 2012

En tur på Köpingen

Mönsterås är rätt vackert med sin lilla "stadskärna" dvs storgatan med lite butiker i gamla byggnader i varierad skärgårdsstil. Vi har vandrat runt i Köpingen och för er som inte vet vad en köping är:

En köping var historiskt i Sverige (fram till 1971) och Finland (fram till 1977) från 1600-talets början en administrativ tätort som hade vissa funktioner som handelsplats, men till skillnad från städer inte hade stadsrättigheter. Mönsterås var en av de få ursprungliga köpingarna (åtta i hela landet). Från början betecknade termen köping kort och gott handelsplats, men från 1600-talets början blev det också en särskild juridisk term för en plats som fungerade som ”stadsfilial”. År 1620 fick Kalmar stad rätt att upprätta köpingar vid Borgholm, Ölands södra mot, Brömsebro, Linneryd och Mönsterås. I dessa köpingar hade endast borgarna i Kalmar rätt att idka köpenskap, och hantverkarna skulle tillhöra skrån i Kalmar.

Efter den historielektionen får ni en bildlig lektion i hur det ser ut vid Mönsterås köping, som har en rätt mäktig bakgrund.Sen kommer vi till de övriga bilderna jag har tagit utanför Köpingen. Vi har nämligen varit på lite turné och visat Göran, Eva och pojkarna området vi bor i nu. Det har varit två strålande dagar med mycket skoj och underbart väder. Fantastisk mat har vi lagat också, men de bilderna sparar jag. Här är då resten:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar