måndag 11 februari 2013

Läskiga bilder, cykling i mörker

Det här med att träna regelbundet år 2013 verkar inte vara någon hit för mig. Förkylningarna avlöper varandra och när jag är frisk är Jenny som mest däckad, nu är det tydligen dags för Bihåleinflamation. Som ni kanske listat ut av gårdagens bild så har jag varit ute och rastat mig i mörkret. Den 23 januari fyllde jag 29år och fick då en present av Jenny och mina föräldrar; en fläskig lampa med massa mulliga Lumen att lysa upp skogen med. I lördags kväll kände jag att jag kunde smita iväg lite och testa både lampan och mina färdigheter att ta kort i mörker. Lampan levererade men mina kunskaper till att ta kort i mörker lämnar väl fortfarande en hel del att önska. Från min egen sida då. För jag har en tanke om hur bilden ska se ut men min Nikon D3100 och jag har inte hittat varandra än. Måste tex lista ut hur jag kan få längre än 10sek på mig innan självutlösaren har gjort sitt, man hinner liksom inte så långt på 10 sekunder när man riggat kameran en bra bit ifrån stigen. Och det var där någonstans som jag stukade foten i lördags. Att jag även börjat känna mig krasslig efter lördagens pass hänger väl ihop med det där att det inte verkar vara någon hit med regelbunden träning om man heter Oscar Ekstam.

Självporträtt? Lade till en härlig blixt för att jag trodde att jag skulle få ett sånt där häftigt långt streck och mig själv på bilden... Ibland blir ett fel ändå lite rätt.
Brännvidd 18 och Bländartal 3,5, Exponering 0,6sek, ISO 800.
Försök nummer femtioelva att få en lång ljuslinje i bilden. Det blev i alla fall ett långt grönt streck av lampans lysande justerings knapp. Brännvidd 18 (som alla foton jag tog) bländartal 5,6, exponering 4sek och ISO 1600.
Detta var innan jag hittade inställningen för att längre exponeringstid än 5 sekunder, som ni ser hittade jag den till bilden nedan:
Ny plats längs stigen, högt upp på en sten. Vet inte vad jag tänkte här men det blev ett kul resultat, Bländartal 22, exponering 30sek, ISO 12800
Ett roligare resultat med exakt samma förutsättningar som bilden ovan. Skillnaden var dock att jag fokuserade på den punkt där cykellampan lyste som mest, istället för tvärt om. Bländartal 22, exponering 30sek, ISO 12800
Äntligen lite ljusstreck, det var nog vid denna bild jag stukade foten. Är inte så lätt att springa med löst åtsittande cykelsskor och bara ha 10 sekunder på sig innan man ska sitta på cykeln och trampa framåt. Fränt resultat ändå, även att jag cyklade låååångsamt. Fortfarande bländartal 22 men exponering 13 sek och ISO 12800.
Lite mer artsy bild. Faktiskt en av de första bilderna jag tog ute i skogen. En inställningsbild som blev helt ok efter lite justering av färgnivåer. Bländartal 9, Exponering 2,5sek, ISO 12800
En inställningsbild till som blev lyckad. Snön föll lite i början av passet och fångas fint i lampans sken. Bländartal 3,5, Exponering 1/25sek, ISO 3200.
En riktig höjdarbild färgmässigt sett tycker jag. Också en av de allra första bilderna som togs. Bländartal 3,5, Exponering 0,4sek, ISO 1600

1 kommentar: