söndag 15 juli 2012

Sabotage på Touren

Passade på att kolla lite på Touren även idag. Och visst är det alltid kul att se alla spektakel live men dagens sabotage kunde jag faktiskt varit utan.

Punktering och vurpor kan hända alla men på grund av att någon jäkla idiot slängt ut häftstift? Det är faktiskt inte ok någonstans.

Det som förvånar mig mest är hur någon i publiken lyckas göra detta ostört efter att första klungan passerat och det så nära toppen där mestadelen av publiken står. Hoppas någon såg det och rapporterar in.

Nu kom ju Evans som punkterade 3(!!) gånger ifatt. Värre var det dock för Kessiakoffs stallkamrat (och en nyckelspelare för Astanas och Fredriks möjligheter att behålla bergströjan då han är 4a i bergpristävlingen) Robert Kiserlovski som blev påkörd av en annan cyklist, Levi Leipheimer, när han korsade vägen för att hjälpa en annan Astanacyklist (Brajkovic) som hade punkterat. Det gick så illa att Kiserlovski fick bryta tävlingen pga nyckelbensbrott.
Men det kunde gått betydligt värre för honom, Leipheimer och alla andra jagandes på väg utför.

SKY och speciellt Tour-ledaren Bradley Wiggins skall ha en stor eloge för att de och speciellt Wiggins såg till att hålla nere tempot i klungan så de som punkterat kunde komma tillbaka. Europcar och speciellt den där Rolland har jag inte så mycket respekt kvar för då han istället attackerade. Jag blev arg när han trängde Kessiakoff vid bergspriset och nu visade han åter igen sin dåliga karaktär. Han kan nog inte ha så många vänner i klungan kvar längre.

Men åter till sabotaget; Vad tänker sådana idioter med egentligen? När är det ok att riskera någon annans liv bara på grund av en tävling?

Tyvärr blir detta mer vanligt i all sport/idrott nu, när fansen blir allt mer närgångna och tar "allt" på för stort allvar. Eller så är de bara ute för att förstöra och ibland också samtidigt synas i tv. Trist att detta saboterande har nått toppcyklingen bara, som länge varit förskonad trots att man kan komma farligt nära som åskådare. [Edit: I Spannien runt, Vueltan, har det tyvärr hänt några få gånger och Evans tävlar väldigt sporadiskt där just därför]. Hoppas det stannar här och att detta var en isolerad händelse som inte upprepas.

2 kommentarer:

  1. Läste av en händelse Aftonbladets artikel om sabotaget och råkade tyvärr även läsa läsarkommentarerna.... Rätt skrämmande att det är typ ''Aftonbladsläsaren'' vi ska möta vid landsvägsträning. Konstigt att inte fler olyckor inträffar, med tanke på hur folk resoner
    ar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är alltid skrämmande att läsa kommentarerna vid cykelolyckor eller sabotage som detta. Själv hoppas jag att det bara är tomma ord som de vågar skriv skyddade bakom sina skärmar. Tyvärr smittar detta av sig i trafiken hos de allra värsta (läs dem utan omdömme) och kan ibland blir riktigt farlig och livshotande. Fler borde cykla själva dels för att de skulle behöva motionen för att stressa av men också för att förstå utifrån en cyklist synpunkt.

      Radera