tisdag 7 augusti 2012

Är detta slutet på mig?



Jag har köpt mig ett par löparskor... löparskor! Åldersnojja eller vad är det som händer? Har aldrig ägt ett par riktiga löparskor i hela mitt liv. En hel del innebandyskor har det blivit då jag sysslade med det innan jag gick över helt till cykel år 2000. Eller så är det bara så att jag kan få till lite motion i den här förslappade kroppen jag nu besitter. Speciellt efter ett helt paket:



Löparskorna blev ett par Asics med massa fancy dämpning och asymetri hit och dit plus att de formas efter foten och att sulan är tvådelad med ett material vid trampdynan och ett annat under hålfot och häl partiet i skon. Gel Kayano heter modellen tydligen och jag fick den till halva priset då nästa års modell var på ingång i den fotriktiga butiken med namnet Foten. Talande namn på en butik specialiserad på skor, inlägg och fotanalyser. Proffsig personal också, om än lite hetsig. Provsprang ett par andra skor också men dessa kändes rätt direkt, så nu får vi bara se om min känsla funkar på löpning också.

Jag ska börja väldigt försiktigt i skorna i alla fall. Först powerwalks för att gå in skorna och när jag börjar känna mig mer bekväm så blir det ett lättare intervallprogram ett bra tag. Sen får vi se om jag blir en hobby intervall-löpare eller en löpar-löpare. För löpare på riktigt har jag svårt att tro på. Hoppas dock det är ett tidseffektivt komplement till morgoncyklingen (som aldrig blir av).

Skorna inköptes lägligt då jag nu verkar ha kommit till rätta med mina ryggproblem. Har en cykelbekant vars fru jobbar med företagshälsa och just arbetsskador. Jag var och fick en helundersökning av henne igår och idag ser jag äntligen ljuset i smärt-tunneln. Det var en låg undersökning med många proffsiga frågor och en hel del analyserande av min rörlighet i ryggen. Kiropraktorn jag var till för ett tag sedan var som jag misstänkte inte riktigt på rätt spår. Jag tror mer på den förklaring jag fick igår, en förklaring som jag delvis hört tidigare. Jag är stel i bröstryggen, men också väldigt rörlig i ländryggen. Det är med ländryggen jag bla. styr allt när jag sitter på cykeln och bröstryggen får ta belastningarna vid lyft och påfrestningar när jag tex cyklar och lyfter. Vilket gör att jag blir stel och musklerna krampar ihop. Förhoppningsvis kan jag med hjälp av nya rörlighets och styrkeövningar för den inre magmuskulaturen bli mer stabil i ryggen och få musklerna att slappna av.

Hoppas verkligen detta är slutet på mitt trasiga och trötta jag. För motivationsmässigt ser jag början på ett nytt friskare och piggare jag.

3 kommentarer:

  1. Löpning med klen rygg = aj aj aj...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Juu, men jag väntar med att springa tills jag blivit starkare i ryggen och kan cykla utan problem. Tills dess blir det promenader innan frukost och med familjen istället :)

      Radera