torsdag 31 januari 2013

Känner jag mig mer jämställd nu?

Blev idag klar med den tre dagar långa kursen "Jämställdhet Göra Lära" vilken är ett led i att Mönsterås kommun ska bli mer jämställd i sin service och bemötande ut mot kund, dvs medborgarna. Jag går även en kurs eller "startpaket för hållbar jämställdhet" som utbildningssatsningen heter för Sveriges kommuner och landsting. Och jag är en av sju handledare som skall försöka hjälpa varje respektive förvaltning i Mönsterås kommun till ett mer jämställt arbete. Alla kommuner är ju en serviceorganisation, vi servar Er medborgare och då är det ju ytterst viktigt att vi gör detta så jämställt och rättvist som möjligt. Vilket inte är helt lätt.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, ja. Men betyder det att vi är 100% jämställda och inte behöver arbeta något mer med jämställdhet? Nja vi har ju inte ens kommit så långt att vi kan ge lika lön för lika arbete. Och visste ni att det tog 120år från det att det slutade vara tillåtet för en man att aga sin kvinna tills att all kvinnomisshandel på allmän plats blev straffbart (vilket var så sent som 1982).

Sen har vi hela den här sneda bilden om att det är mannen som är normen i samhället. Och alla dessa nedärvda förutfattade meningar som gör att vi handlar utan att reflektera.
Exempelvis; om ni har ett barn i förskolan/skolan, vem ringer lärarna om barnet är sjukt? I de flesta fall vågar jag säga att de ringer kvinnan.
Ett annat exempel; vem i hushållet mottager fakturan på vatten och sophämtning från kommunen? Ganska säker på att det är mestadelen män som mottager den fakturan.
(Exemplen ovan gäller så klart hushåll där det finns en man och en kvinna)

Vad sänder detta för signaler till samhället och medborgarna?

Hämtat ur vår Svenska grundlag:
"Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet."

Jag hoppas jag kan arbeta för att skapa en mer jämställd service inom Mönsterås kommun och framförallt inom föreningar och fritiden. Nu har jag lite skarpare jämställdhetsglasögon på mig, innan var de väl hyfsade men det går alltid att bli bättre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar