tisdag 1 januari 2013

Känslan av Gott Nytt År...

... När man firar tolvslaget med en plötslig fontänspya signerad Egon. Adrenalinkick. Känslan av att få samma spya rakt på sig och i munnen. Obeskrivlig.

Egon har varit lite krasslig sedan i lördags/söndags och på söndagförmiddagen så kastade han upp fyra gånger. Inga märkvärdiga uppkastningar, först var det mest slem. Bäbisar och småbarn har ju inte samma förmåga som oss vuxna att harkla upp och spotta ut slemmet så ibland kommer det ut som spya. Problemet var bara att Egon fortsatta spy några gånger till. Men efter lunch slutade det och han fick i sig mat och utan incidenter under natt och förmiddag beslutade vi oss att ändå åka till Ödängla om mina föräldrar för att fira Nyårsafton tillsammans. De var medvetna om risken och tyckte det var värt det.

Men det var ändå lite si och så innan vi väl kom iväg till Ödängla. När jag packade bilen så passade Egon på att kliva i en härligt kletig hund- eller kattbajs. Bajset kom på mina kläder när jag bar in honom för skosanering. Och som grädde på moset klev även jag i bajset utan att veta om det på väg in, så golvet fick sig en sanering också... Som om det inte skulle vara nog så var bankkontot tomt när vi skulle tanka bilen. Av någon outgrundlig anledning hade alla inköp vi gjort den 28/12 dragits två gånger, 3656kr blev 7312kr. I och med att vi ser alltid till att ha några få tusen på kontot och istället föra över från e-kontot om mer pengar behövs. Så fanns det av förklarliga skäl ingen buffert för denna helt oförutsedda utgift och kontot var tomt. Det löste sig med en enkel överföring men var inget som bidrog till en glad stämning precis.

Väl ute på Ödängla lagade jag och Jenny en mäktig trerätters och det goda sällskapet höjde stämingen igen. Till middag blev det:
Först gratinerad hummer till förrätt. Klyv humrarna/krossa klorna och ta ut köttet från stjärten och klorna, släng maginnehållet och använd skalet som "skål". Hacka köttet stek lite lök och lägg i creme fraische tillsammans med köttet och krydda upp med salt, peppar och tabasco. Lägg i röran i skalen och toppa med parmesan och in i ugnen 15min.
Huvudrätten bestod av: Helgrillad oxfilé, ungsrostade rotsaker och en varm rödbetssallad Rostade Rotsaker; Klyv potatis i fyra delar, dela morötter och palsternackor. Koka potatisen ca 7-10min sedan morötter och pasternackor ca 5-7min tillsammans med potatisen. Slå av allt i ett drukslag och låt potatisen ligga kvar för att sedan kasta runt dem lite så att de går sönder lite. Stek sedan allt på ugnsplåten över spisen och släng sist på oskalade vitlöksklyftor (skalet förhindrar att vitlöken förkolnas) innan allt går in i ugnen en timme.
Varm rödbetssallad; Koka rödbetsklyftor och lägg som bädd på ett ugnssäkert fat och lägg skivad rödkål, rödlök och chevré över rödbetorna. Ringla sedan grädde över salladen och sen in i ugnen så att allt blir mjukt. Salladen toppas sedan med rostade pinjenötter.

Efterrätten: Glassbomb delux Svartvinbärssorbet som bas i ett glas eller kopp klätt med plastfolie. Spritsa i mascarpone som är blandad med vispad grädde, honung och citron så att det blir som en kärna i sorben. Toppa med ett lager hackad mörk choklad och digestive-kex ihoprört med smält smör. In med härligheterna i frysen och ta ut dem 5min före servering, vänd up och ned så att kexbottnen står på fatet och dra av glaset/koppen med hjälp av plastfolien. 

Egon sov om än lite oroligt genom hela middagen fram tills huvudrätten var avklarad. Då vaknade han och hur vi än försökte ville han inte sova, så vi gav honom lite välling i tron om att han var hungrig. Vilket han säkert var. Han blev lite lugnare men kunde fortfarande inte sova. Han fick vara vaken från halv elva men vid halv tolv så försökte vi få honom sova igen. Strax innan tolvslaget ropar Jenny på mig inifrån rummet, Egon har spytt lite och jag ser på honom att det är mer på gång. Så jag rycker upp honom och kastar mig ut i köket där Egon täcker mig med en fontänspya. Sedan landar några till på golvet. En chockad och ledsen Egon gör mig sällskap i duschen och blir sedan både varm och glad. Tolvslaget blir ändå lyckat tillsammans sitter vi alla inne värmer oss framför brasan och skålar in det nya året. Ute blixtrar och dundrar det som mer upplevs som bomber i den tjocka dimman.

Det kanske inte är första gånger jag firar nyåret med en spya, men det är definitivt ett nyårsfirande jag kommer att komma ihåg länge. Ett minne för livet.

1 kommentar:

  1. Vilket nyår ni hade - och ffa; vilken mat!!! Låter supergott alltihop!

    SvaraRadera