söndag 21 juli 2013

MTB-Stigbygnation och det starka föreningsfästet i Mönsterås

Jag har genom min tjänst som föreningskonsulent valt att inte vara medlem i någon av föreningarna i Mönsterås kommun, men jag hjälper gärna till ideellt i föreningarna. Vilket jag har gjort hittills i Mönsterås Golfklubb och Ålems CK.

Nu har jag hamnat i tidningen igen och denna gången som frivillig vid Ålems CKs stigbyggnation och uppmärkning av fyra leder. Vilket jag skrivit om tidigare (läs det inlägget här).
I lilla Mönsterås kommun (ca 13 800 invånare) finns det hela fem stycken motionscentraler; Mönsterås, Timmernabben, Ålem, Fliseryd och Blomstermåla. Alla har elljusspår och två av dem, Mönsterås och Blomstermåla, har även längre motions-stigar/leder. I Blomstermåla heter området Långehäll där motionscentralen ligger och här är kommunen största elljusspår och stig/led-nätverk. I detta nätverk har cyklisterna alltid tränat och jag lärde mig att bemästra min cykel och fostras till en bra MTB-cyklist i just detta stignätverk. Men är man inte med i en förening (eller eventuellt i idrottens värld) i Mönsterås så vet man inte om att det går att cykla här. Cykelklubben gör nu, med hjälp av mig på Fritidskontoret och med stöd av Föreningsnämnden, ett arbete med att markera upp fyra specifika MTB-leder (som går på tidigare spår/leder). Dessa leder ska sedan marknadsföras av Ålems CK och även av kommunen på hemsidor och vid spårcentralerna. Förhoppningsvis gör detta att fler vet om att det finns MTB-leder och även att man faktiskt får cykla i dessa spår. En annan bra sak är att man/vi nu belyser att det i dessa spår kommer cyklister så att andra som rör sig i området vet om det. Fritidskontoret (jag) kommer även sätta upp en rad trivselregler för motionscentralerna så att man vet hur man ska bete sig i dem. Tidigare visste "folk" detta men nu är motionstrenden större än föreningstrenden (även att vi har bra med föreningar i Mönsterås) och detta gör att vissa inte riktigt lär sig hur man ska göra och förhålla sig i spåren.
Min förhoppning som tjänsteman i kommunen är att fler invånare ska få valuta för skattepengen och känna sig mer manad för att ge sig ut i motionscentralerna.
Nedan är mitt utkast på trivselregler, bra eller inte?

Trivselregler

  • Sällskapsdjur ska alltid hållas kopplade, Plocka upp efter era djur.
  • Skräp och "hundpåsar" läggs givetvis i soptunnorna som finns i närheten till spårcentralen
  • Förvarna och gör varandra uppmärksammade att ni närmar er. Ropa gärna vilken sida ni "kör om" om ni kommer i mycket högre hastighet än framförvarande.
  • Cykling;  
    • På elljusspåret ska cyklar ledas eller framföras en kort bit med största möjliga hänsyn
    • På motionsspåren får cykel framföras med respekt till andra motionärer
  • Skidåkning;  
    • När skidspåren är uppspårade får gående ej beträda spåren.
    • Det är tillåtet att gå bredvid spåren (ej i mitten!) men rekommenderas inte, om ni vandrar/går/lunkar bredvid spåren var vaksamma på att skidåkare kan komma i hög fart längs spåret. Han ni sällskapsdjur med er måste ni hålla det kort kopplat och på er utsida mot spåret sett.

En annan rolig parantes i det här med föreningsliv i Mönsterås är detta radioinslag i P1 om varför Centern har så starkt fäste i Mönsterås och ingen annan stans i Sverige. Slutsatsen i inslaget pekar på att det är föreningslivet och närheten till invånarna som är anledningen till framgången. Kul när jag jobbar med just detta i Mönsterås kommun.
Lyssna på radioinslaget om Mönsterås föreningsliv här.
(Tack Björn för tipset om inslaget!)

2 kommentarer:

  1. Nu sa man till slut att föreningslivet var starkt i Mönsterås redan innan C tog över 1985/1986 och det får man nog säga stämmer. Skulle ändå vara intressant att se hur föreningslivet har förändrats genom årtiondena. Hembygdsföreningen har gått från ett par hundra medlemmar till 1100 på 30 år. Hur det ser ut i övrigt vet jag inte. Korpen var stora när jag var barn på 70-talet. Hör inget om dem idag. Schackförening var jag med i omkring 1980. Föreläsningsföreningar fanns det också. En del har väl försvunnit. Annat tillkommit. I många delar av landet försvagades föreningslivet när TV:n kom, men så här på landsbygden verkar det ha klarat sig bättre, även om vissa verkar ha svårt att få folk till styrelser etc.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det blev en liten konstig formulering av mig i texten men ja Centern och då speciellt fritidsnämnden (som numera går under namnet föreningsnämnden) förvaltade mest det goda föreningslivet. Och de har lyckats med att hålla liv i föreningslivet som många andra kommuner tyvärr inte lyckats med. Sedan är det också naturligt att vissa föreningar försvinner under tidens gång. Men där de försvinner kommer andra till precis som du skriver. Exempelvis Rollspelsförening och Skateboradförening. Korpen finns dock fortfarande och är fortfarande en stor förening, dock mestadels för vuxna som vill träna gruppträningar. Som sagt, tiderna förändras.
      Och där ser jag mycket att det är det som föreningarna misslyckas med och det är därför vissa har styrelseproblem. De har inte hängt med i tiden och har inte lyckats locka till sig nya och yngre medlemmar. Vissa föreningar lever upp igen när de "dött", dvs när de ledande i styrelsen tröttnat och avgått. Andra föreningar dör helt, fast då kommer ofta en ny och fyller hålrummet. I alla fall i Mönsterås hittills.

      Radera