fredag 25 mars 2011

Veckans cykel

Denna vecka får det faktiskt bli två cyklar, de är inte lika varandra men används på "lika sätt". Två för mig speciella cyklar. Den första är den mycket omtalade Paragon byggd av Christopher Robin. En cykel byggd efter, och som en hyllning till, Graeme Obrees mycket speciella Old Faithfull. Jag fick äntligen se den live i torsdags, men tyvärr så hade det uppstått en vass skarv i det omodifierade framhjulet. Hjulet var konverterat från kanttråd till tub och skarven nötte hål på de känsliga tuberna.

Allt på denna hoj är custom och det jag imponeras mest av är det smala vevpartiet. Hjärtat av cykeln som allt är byggt runt. Det är tack vare det smala vevlagret som bakstagen är som de är, vevarna hade nämligen inte gått förbi om stagen suttit som normalt. Det är också vevpartiet som gör cykeln så otroligt areo. Det tillsammans med den mycket, när den kom, speciella sittställningen ger en väldigt stor areodynamisk fördel. Så stor att UCI förbjöd Obrees cykel. Men på vår Velodrom i Falun kan man sätta tider vid sidan av UCI, den så kallade areo-timmen.

Bilder:

Den coolaste klingan ever, tillverkad av Experimental Prototype så klart.

Tight som bara den, det går knappt in en enkrona mellan kedja och ram. Men inget skav där inte. Styv ram med andra ord.

Och jäkligt smalt vevparti. Sjukt smalt till och med.
Läs mer om cykeln här:
Happymtb.org och Fixedgear.se

Den andra cykeln är Canyons första och så vackra velodromcykel, UCI godkänd är den också. Och nu är det klart att den kommer till Falun nästa vecka (om jag har tur med fraktbolagen). Jag ska testa och köra med detta monster på velodromen. Och ni är hjärtligt välkomna att testa den där också. Det finns inte så mycket mer att skriva om den annat att den är vacker:


1 kommentar: