måndag 26 oktober 2009

Mode med blandade känslor

Publiken gillar min stil. Foto: Henrik Öijer

Det verkar som att strumpor väcker känslor. Precis vad jag var ute efter. Jag känner att det är dags nu. Det är dags för något nytt, något roligt, något utanför boxen. Cykelmode är svårt att göra snyggt. Tempodräkter i all ära, men hur snyggt är det egentligen? Och så det här med att man inte får ha skärm på hjälmen, för det är inte snyggt. Vem säger det egentligen? Jag tycker det är snyggare med skärm än utan. Hjälmen och ansiktet ser inte så "rumphugget" ut med en skärm, det blir mindre "svamp" över det hela. En åsikt jag delar med några utanför cykelvärlden.

Som hjälmen så är ju vissa klädesplagg nödvändiga i cykel. Lika så är handskarna. De skyddar och värmer, ibland så torkar de bort svett och annat smuts i ansiktet. De fyller en funktion. Men hur snyggt är det med kortfingrade handskar? Man ser ju bara ut som en skrotlyftande gangster, minus de biffiga överarmarna då. Okej det är ju cykelhandskar och de fyller en funktion. Men jag gillar dem inte helt enkelt. Jag kör faktiskt helfingrade handskar på LVG eller inga alls.

Och så var det det där med strumporna. Varför kan man inte ha långa strumpor? Hur många av er går omkring till vardags och fest i jättekorta vita strumpor? Okej mina regnbågsrandiga strumpor (som egentligen är Marias) matchar ju inte lika bra som de vita med två gröna ränder. MEN måste det matcha? Jag tycker inte det. Jag bar de regnbågsrandiga för att markera en ståndpunkt. Det var lite skratt och dåliga kommentarer om längden på mina vit/gröna strumpor när jag körde Kumla. Så för att visa att det är långa strumpor som gäller så provocerade jag lite. Eller ja jag gillar de färggranna strumporna, men jag hade känslan av att det inte skulle delas med den inskränkta och gamla synen på cykelmode som finns i Sverige.

Men så är det ju. Alla sporter har sina inofficiella klädkoder som man måste följa för att passa in i mallen. Cykel är väl en av de mer strikta och också väldigt konstiga.

Jag gillar inte trångsynthet och mallar man måste följa för att passa in. Visst vi människor gör på detta sätt för att kunna placera personer i fack. Detta för att lättare förstå personer och handlingar och för att undvika en rädsla om att inte veta. Men med trånga fack och små marginaler så kan avvikande beteenden skapa onödigt drastiska och olyckliga händelser. T.ex. den lilla tidningsartikeln om bögstrumporna. Ska man dra det lite längre så har människor blivit fysiskt skadade för mindre. Bara för att man inte passade in i mallen och gav upphov till rädsla/ovetskap. Jag måste bara passa på att påpeka att jag inte alls tog illa vid mig av Tommy Johanssons beskrivning av mina strumpor. Vi känner varandra för väl för att hysa agg.

Med mitt oerhört drastiskt avvikande val av strumpor så vill jag bända lite på mallen för cykelmode. Jag Tycker att långa och färgstarka strumpor är snyggt. Därför kommer jag fortsätta använda mig av dem. Mallen för hur man måste vara stoppar inte mig för att bära det Jag tycker är snyggt.

5 kommentarer:

  1. Bra sagt om handskar. Håller med om att antingen kör man långa handskar eller inga alls.

    Jag går till vardags ofta runt i korta strumpor, på jobbet är det alltid korta strumpor då mina Biemme passar fint i jobbskorna. :) Skönare med låga tajta strumpor än längre som lätt korvar sig med tycker jag

    SvaraRadera
  2. Alla mallar som placerar människor i fack är förminskande och av ondo. När det gäller cykelkoder så handlar det nog mer om att manifestera den egna grupptillhörigheten, vi som fattat grejen mot resten typ.

    Själv håller jag på koden mest av respekt mot sporten och dom traditioner som faktiskt gör cykel lite fiiinare än andra..

    SvaraRadera
  3. tomba la bomba. skulle inte förvåna mig om någon i veteranklassen kommer till start på lördag i combathjälm./stef

    SvaraRadera
  4. "Av respekt för sporten. Punkt." ;-)

    SvaraRadera
  5. Några svar:
    Först och främst tack för alla kommentarer, och fortsätt gärna i debatten. Även om ni håller med eller inte.
    Stefan M: Det gäller givetvis att göra det med stil
    Stefan C: Combathjälm är fint
    Anonym: Ja jag rakar ju fortfarande benen, det är ju snyggt. Allt som är cykelmode är inte av ondo ;)

    SvaraRadera