tisdag 20 april 2010

Cykel på SVT i kväll

Tänkte ta tillfället i akt att tipsa om att SVTs program Kobra kommer att göra ett inslag om cykel i kväll klockan 21:30
Följande finns att läsa på SVT.se:

Foto: Sven-Åke Visén

Kommer cykeln konkurrera ut bilen?
Del 6 av 11. I spåren av bilindustrins djupa kris har cykeln blivit den hippaste kulturprylen. Kobra följer cykelbibeln Rouleurs hovfotograf Camille J McMillan under ett cykellopp. Legendariska popikonen David Byrne från Talking Heads berättar om sin nyutkomna cykeldagbok. Och så arkitektkontoret i Köpenhamn som fått det omöjliga uppdraget att förvandla Mexiko City till världens största cykelstad.

Kobras programledare Kristofer Lundström träffar allkonstnären David Byrne i London. Med sin aktuella bok "Bicycle Diaries" skriver David Byrne om livet från cykelsadeln. Roliga observationer från Berlin, Istanbul och Buenos Aires. Han har dessutom förvandlat tråkiga cykelställ till modern konst. För Kobra berättar han om sina eskapader och varför cykeln är nyckeln till hans skruvade snille.

Fotografen Camille McMillan är besatt av cykling. I sena tonåren gav han upp sin racingkarriär och blev fotograf istället. Nu är han en av de tongivande medarbetarna i det exklusiva magasinet Rouleur och i dagarna släpps hans senaste fotobok "Le Métier". Texterna är skrivna av Camilles barndomsvän,proffscyklisten Michael Barry. Kobra följer med de båda på ett av de klassiska loppen i cyklingens hjärteland, Belgien.

Många av västvärldens storstäder tävlar just nu om att vara den mest miljövänliga och då lyfts ofta stadens cykelvänlighet fram. Amsterdam och Köpenhamn konkurrerar om förstaplatsen som cykelstaden nummer ett. När en delegation från Mexico var på besök i den danska huvudstaden häromåret blev de så imponerade att de köpte hela konceptet.

1 kommentar: