söndag 24 maj 2009

Uppladdning total sammanfattning


I och med att alla sammanfattningar och bilder om uppladdningen inför Billingreracet ligger lite huller om buller här på bloggen så sammanfattar jag allt i ett inlägg. Alla gröna rubriker är klickbara så ni kommer till den aktuella uppladdningsbilden. Allt för er kära läsare!

Två dagar före dopparedagen:
Jag startade med att jobba som vanligt, vilket inte klassas som uppladdning. Uppladdningen började istället med inköp av Guitar Hero Metallica. Hur är det uppladdning undrar ni?

Jo den mentala aspekten i cykling är mycket viktig. Och som en klok gammal tränare vid namn Lars-Åke Östlin sa till mig i början av min karriär: "Du kan inte tänka cykel 24-7, skaffa en hobby som inte är cykel för att koppla av". Lars-Åke har sina bilar jag har mitt PS3, och som Metallica fan så kopplade jag bort cyklingen helt igår kväll.

Fika. Alla riktiga cyklister fikar, alla på sitt egna sätt; mitt i passen, före eller efter. Och tro inte att jag är rädd för kolhydrater (ang. kolhydratsförgiftningen). I rätt mängd och rätt tid så ger kolhydrater en bra uppladdning.

Vätska. Och i detta fallet Whisky. Glaset på bilden är inte lika fullt som det ser ut, en snål 4a fick jag i mig igår. Egentligen är rödvin det bästa för uppladdningen, men Whisky och öl funkar minst lika bra. Varför undrar ni? Jo alkohol i små mängder gör att musklerna slappnar av och ökar på så sätt återhämtningen.

Spikmatta. Ett ytterligare steg i att maximera återhämtningen är att öka blodgenomströmningen i muskler, vilket man till viss del gör med alkohol. Men en spikmatta genererar även den en stor del blodgenomströmning i muskulaturen. Och för mig ger det en stor avslappning och en frisk rygg, då jag i detta fall låg med ryggen på mattan. Man kan även sitta på mattan för att komma åt baksida lår och rumpa.

En dag före dopparedagen:
Långfrukost är det enda rätta för att tillgodose alla näringsämnen. Dessutom så hinner jag läsa ut Falu Kuriren också. Dagen till ära var både Christoffer Stevenson och Johan Landström omnämnda. Homeboys från VUC.

Mekning är alltid uppladdning. Idag blev Mavic baknavet servat... igen. Men nu rullar det bra i alla fall.

Stödstrumpor. Den "okända" föraren visar den senaste modellen Navy Blue. Stödstrumpor har vuxit och vuxit bland uthållighetsidrottare och företaget Skins gör även designade versioner samt även för hela benen, ärmar, överkropp osv. Kort och gott ger strumporna och Skins ökad blodcirkulation och minskar svullnad till följd av resa och/eller när man står upprätt längre perioder. Det finns till och med vissa cyklister och löpare som tävlar med speciella strumpor.
www.stodstrumpor.se alla cyklisters favoritsida.

Matlådan/Gotteburken. Cyklistens bästa vän vid resa. Min låda för dagen bestod av Grillspett, Sallad och Pasta. Fördelen med lådan/burken är att man får större kontroll över mattid och näringsintag.

Väckningspass. Dagen innan kör jag med flera ett väckningspass på 1-2timmar med ett antal korta hårda max-spurter. Oftast görs detta som idag; på tävlingsbanan så man slår två flugor i en smäll.

Finns det möjlighet att sitta; Sitt. Finns det möjlighet att ligga ned; Ligg. Finns det möjlighet att åka hiss; Hissa!

Dopparedagen:
Det gäller att bunkra upp inför 8 mils slit. Här ser ni Magnus Darvells berg med dinkelflingor. Scandic har tyvärr slutat med Müsli och börjat med någon hipp; blanda dina egna gryn. Men inga kolhydrater så långt ögat når tyvärr. Deras nybakade ciabatta var dock grym som få, så det gjorde inte så mycket. Ciabatta, Björnbärssylt och Ost är helt rätt.

Koffein. Det ger pangpang och ger bra effekt om man tackar och sväljer ca en halvtimme före start. "Teamet från Australian Institute of Sport i Canberra upptäckte att de idrottare som tog en liten dos koffein före träning (ungefär 200 mg) kunde fortsätta träna på hög nivå upp till 30% längre än de som inte tog stimulantia. Koffeintillskott gjorde att idrottarna i en serie tester kunde prestera 3,5% bättre än normalt." Källa.

1 kommentar:

  1. Bra med länkar så man kan se ursprungsbilderna till sammanfattningen! Bra blog också!

    SvaraRadera