lördag 7 november 2009

Magkatarr?

Har nu ställt en egen diagnos på mina magproblem. Det lutar åt magkatarr/dyspepsi som verkar vara den otydligaste sjukdomen som finns. Tur att Maria haft det så hon kan vägleda mig. Någon tävling i morgon blir det i alla fall inte. Det är inte så roligt att göra hastiga rörelser nämligen. Det gör ont. Mer om magkatarr:


Symtom

  • smärta eller obehag i övre delen av magen Check!
  • tidig mättnadskänsla när du äter Check!
  • hungersugningar i magtrakten Check!
  • känsla av uppkördhet Check!
  • illamående och rapningar Check!
  • halsbränna, som egentligen är ett eget tillstånd, men ibland kan vara ett delsymtom vid dyspepsi. Nix

Magkatarr är egentligen en felaktig benämning. Katarr betyder inflammation, vilket endast i undantagsfall är orsaken till symtomen. Det finns dock inget bättre svenskt namn än magkatarr, men det namn som används inom läkarvetenskapen är dyspepsi.

Du som har dyspepsi har ont eller känner obehag i övre delen av magen. Dyspepsi kan ibland bero på en sjukdom, till exempel magsår. Det kan också bero på att den nedersta delen av matstrupen är irriterad av magsyra. Hos äldre kan orsaken någon enstaka gång vara cancer.

I de allra flesta fall hittar man dock ingen tydlig orsak. I dessa fall beror symtomen troligen på att magsäcken lite mer orytmiskt tömmer ut sitt innehåll i tarmen. Magsäcken kan också vara mer känslig för att spännas ut, det vill säga den klarar inte så mycket mat åt gången.

Om du har dyspepsi men man inte har kunnat påvisa någon direkt orsak till dina besvär kan du märka att vissa saker, som till exempel stress eller viss mat eller dryck, utlöser besvären. Det finns inga vetenskapliga bevis för någon enskild orsak, utan det är en individuell upplevelse. Ofta samverkar flera orsaker.

2 kommentarer:

  1. Typiskt experter att vilja döpa om inarbetade och hävdvunna begrepp som magkatarr. Tornsvalorna befanns ju inte vara svalor utan döptes sålunda om hastigt och lustigt till tornseglare. Extremt fyllig artikel på wikipedia.

    SvaraRadera
  2. Kanske skall kolla sa du inte har magsarsbakterien som kallas Helicobacter Pylori. Hade flera ar av diffusa besvar tills de gick ner med slang och tog lite prover pa insidan av magsacken och tolvfingertarmen. En kombo av tva typer av antibiotika fixade det och sedan har allt blivit battre. Losec (eller de kopior som finns) ar ocksa bra for att hantera symptomen men det basta ar att ga till roten.

    Lycka till

    SvaraRadera