söndag 8 mars 2009

Rapport Sunshine Cup #3
Nu börjar Solskenscupen på Cypern lida mot sitt slut, idag gick näst sista deltävlingen. Jämfört mot förra helgen så var förutsättningarna helt omvända. Förra veckans etapplopp var ensligt beläget uppe i bergen med stora klättringar som verkligen utmanade bergsgeten i cyklisterna. Dagens tävling var centralt belägen mitt i Limasols storstadsrus, med en bana som skakade om åkarna rejält. Idag krävdes det ordentligt med styrka och stabilitet för att gå segrande ur striden.

Banan var cirka fem kilometer lång med två kullar om ca 60 höjdmeter som skulle bestigas. Hela banan kantades av alla sorters sten; sand, smågrus, rullgrus, vassa rullande småstenar, stora vassa stenar och hala bergshällar med härliga breda sprickor. Herrarna hade sex varv (plus startloop) att se fram emot och damerna fyra.

Emil Lindgren (Felt International) gick ut hårt för att, som vanligt, grilla motståndarna ordentligt. De två närmaste utmanarna var de muskulösa båda tjeckerna; Jarosalv Kulhavy (Rubena/Specialized Team) och Milan Spesny (Ceska Sportelina MTB). Vilka Emil hade svårt att skaka av sig. I banans längsta uppförsbacke hade Emil bra koll på de båda och drygade ofta ut motståndet. Men på övriga delar av banan så hängde de båda tjeckerna med bra.

Det ville sig inte bättre än att de båda kom ifatt och förbi Emil vid den stökigaste delen av banan. Och när de väl var förbi så kunde de sakta men säkert dryga ut sin ledning. Jaroslav var svårast att fånga denna dag och blev dagens vinnare då han korsade mållinjen först med 52 sekunder ned till sin landsman Milan. Vilken Emil hade ett litet häng på då Lindgren kom i mål tio sekunder senare. Men i och med Emils starka insatser och totala dominans tidigare under cupen så behöll han den totala ledningen i cupen.

I övrigt var det blandade insatser av svenskarna denna dag. Men klart är att Mattias Wengelin (Cykloteket Racing Team) har fått igång sina ben ordentligt. Mattias blev idag sjunde man. Och han hade länge sällskap av med en annan svensk som börjar få till det så här mot slutet. Magnus Darvell (Team Kalas) var killen som länge tampades tillsammans med Wengelin. Magnus tappade dock lite på slutet och fick se sig passerad av både Mattias och Greklands Periklis Ilias (ISD Cycling Team). Darvell slutade alltså på nionde plats.

I damernas lopp hade det dagen till ära tillkommit lite hårdare motstånd i form av Olympiska mästarinnan Sabine Spitz (Central Ghost Pro Team) och norskan Lene Byberg (Specialized World Team). Den senare av de båda damerna visade sig vara vassast under dagens stenbeklädda drabbning i kullarna runt Limasol.

Lene hade sin kamp mot tjeckiskan Tereza Hurikova (Ceska Sportelina MTB) som varit med i Sunshine Cup från starten. Tereza hade problem med punkteringar förra helgen och nu vände turen till Alexandra Engen (Jönköpings CK) som tyvärr gick bet i kampen med stenarna. Engen såg dock till att reparera snabbt och kunde därmed säkra tredjeplatsen i dagens lopp. Likt Emil så behöll därmed Alexandra den totala ledningen i Sunshine Cup.

Sveriges andra dam här nere på Cypern; Kajsa Snihs (IK Jarl) fortsatte sin tidigare stabila åkning under cupen, och körde rutinerat till sig en sjunde plats.

Resultat Herrar deltävling #3
1 Jarosalv Kulhavy (Rubena/Specialized Team) 1:51:00:142
2 Milan Spesny (Ceska Sportelina MTB) 1:51:52:428
3 Emil Lindgren (Felt International) 1:52:02:895

Övriga svenskar
7 Mattias Wengelin (Cykloteket Racing Team) 1:54:59:674
9 Magnus Darvell (Team Kalas) 1:55:30:405
16 Alexander Wetterhall (Cyclesport.se/Maximus-coffe.com) 1:58:07:707
25 Mattias Nilsson (Team Kalas) 2:04:09:332
40 Oscar Ekstam (Falu CK/Team Ghost Sweden) - 1 Lap

Resultat Damer deltävling #3
1 Lene Byberg (Specialized World Team) 1:30:04:624
2 Tereza Hurikova (Ceska Sportelina MTB) 1:30:37:819
3 Alexandra Engen (Jönköpings CK) 1:32:44:642

7 Kajsa Snihs (IK Jarl) 1:36:54:069




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar